Usia Perkahwinan Kami

ConnectedMoms.com Ticker

26 December, 2011

KERJA ku

Tajuk nie berkenaan dengan kerja aku sekarang... Aku pun dah naik bosan nak keje sini dan aku pun nyampah keje sini. Bidang aku keje sini lebih kepada sub-kon laa.. sbb die specialist formwork.. sekarang org wat banggunan byk guna system nie laaa.. Dinding sume gune konkrit.. Nak tebuk lubang gile keras... hahahha...

Permulaan aku start nak keje sini nie. Sebabkan opis lame aku lambat dpt gaji, dpt gaji tgk payment mane masuk... So, incik hubby pun tolong laa aku carikan keje lain... masa mula2 nak interbiu tue memang takut la.. 1st time nak tukar kerja. Tapi aku redah je la. Datang2, bos aku tak sampai lagi.. Dalam kul10lebih mcm tue die sampai.. Aku pun di interbiu laaa... Sebenarnya jawatan yg aku minta tue site supervisor, tapi perempuan mcm xsesuai je jadi site supervisor. Masa dah nak abes interbiu tue, bos aku cakap die akan bagi jawatan lain untuk aku. Aku pun dengan tersengih2 la, dalam hati lega sgt2 sebab boss nie terima aku walaupun experience aku masa 2 hanya 1tahun lebih di consultant. Bos cakap die suh tunggu sampai keluar offer letter.

Minggu depannya tue, aku dpt pangilan dari opis di atas suh aku datang ambik offer letter tue. Masa tue aku ade kat Seremban, nak ambikkan jauh, so, aku tanya samada suami leh ambikkan tak, die ckp boleh. Apa lg, dah tahu dapat keje lain, aku pun chow laa.. aku terus tulis surat resign, aku hantar. Notis resign 1bln. Lepas 1bln, aku pun move laa ke company baru nie. Nak move pun takut sebab aku tak pernah bertukar kerja. Nie laa 1st time. Dengan harapan dpt kawan oke2. Keje dengan company cina nie bkn leh main2.

Aku masuk sini pada 1.10.2010. Aku masuk2 je, dpt tempat sendiri. Huh, masa aku dtg tue aku ingat opis tak bukak lagi. Sebab Awal, dalam kul8 mcm tue. Incik Hubby plak nak g ke opis die, so die kene anta aku dulu laa.. Datang2 je, perot aku memulas2, adeh.. Mcm mane laa.. Sampai2 je, aku pun redah laa.. Tgk opis dah bukak. Aku pun bg door bell, ade sorang pompuan, masa aku interbiu tue ade ternampak laa. Tapi takdapat nak cam laa yang mane. Die bg aku duduk kat 1bilik, die cakap nie komp u, u duduk sini, kejap lagi ur leader datang n akan beri tunjuk ajar. Aku pun angguk. Dalam hati, perkh... dpt dok privacy lagi. opis lame terbuka, pas2 org belakang leh tgk org depan. Aku dengan tak sabar2, tanya mane toilet. melepaskan hajat. Pas2, aku pun msg laa incik hubby ckp keadaan di opis baru. Biasa laa kan, nak wat sume benda kene laa hati2. Tggu my senior nie datang, aku nak bukak pesbuk pun takut2. Bukak kejap tutup. Takut. Pastue, senior aku nie dtg, bg briefing2 sikit. Apa kerja yg dilakukan skrg. Aku pun akur la.. Angguk je. Pastue senior aku nie ckp, nak bukak pesbuk boleh tapi berpada2 la.. Bia kerja setle, baru leh bukak laa.. Dalam hati aku, fuh!!!! ingat tak leh bukak. Last die mintak pesbuk aku. Aku nie belajar dari pengalaman. Sebab pesbuk nie makan diri masa kat company lame. Takde laa semua aku add. Tengok org la..

So, awal2 kerja nie kene tunjuk rajin laa.. Aku banyak belajar kat company nie. Dari dulu kalau nak drawing, mintak je kat draftman. Tapi sekarang kene buat sendiri. Dari selembab2nya. sekarang dah better laa dari dulu. Best keje sini. Sgt laa best. Kawan2 pun oke. Tapi lama kelamaan, dah jadi mcm tak berapa nak seronok. Lagi2 bile aku nie disahkan mengandung. Semuanya berubah. Bila duit menguasai segala2nya. Huh, nak cerita pun, mengaibkan company sendiri tapi nie laa reality.

Bila aku disahkan mengidap diabetis aka kencing manis time mengandung, setiap 2 minggu sekali aku kene cek darah. Cek darah dari pagi sampai malam. Mcm mane aku nak dtg opis kalau setiap 2 jam sekali kene gi klinik. Aku dah beritahu opis mcm mane keadaan aku nie, aku sangka kan dorang paham tapi sebaliknya. Bile time aku cek darah tue aku MC, mmg dpt MC kerajaan. Then ade mulut yang cakap kat boss aku nie selalu MC. Pastue, tak tahu laa apa lagi yang die reka cipta cerita kat boss. Boss aku nie terus dingin dengan aku. Aku pun pening, mcm mane nak explain pun tak tahu. Last2 aku gitau doktor mintak die mengurangkan checkup aku nie. Doktor bagi 1 surat pada company. Tapi perangai boss tetap mcm tue. Aku diam lagi, sampai bini boss plak panggil aku, cakap aku nie tak perform, org sume mengata aku, mcm lagi. dan yg buat aku paling ingat sekali bini boss nie cakap, 'kalau u takde, kami tak susah tp u yang susah'. berderai air mata aku nie. Mcm dorang tak perlukan aku dah. Masa tue aku rase nak resign jek. Mesti korang paham perasaan aku masa tue. Die cakap aku campur adukkan hal peribadi dalam kerja. Aku tak paham, kerja tetap aku buat. Kalau bagi hari nie, hari nie nak, mati laa, mane aku leh siapkan. Kalau aku salah kira pun, bos ngamok. Adeh!!! Dugaan aku stay kat sini.

Aku nie lahir2 bukan laa dari bidang formwork nie, so kerja pun agak laa lembab la.. tapi aku cuba siapkan. Tapi kalau org tak paham, aku pun susah. sekarang aku belajar tok lebih berhati2 semasa bekerja. Bak, kata senior aku nie, jgn percayakan sape2 pun dalam opis nie. Sumenya ade agenda sendiri.

So, disebabkan aku preggy sekarang, aku kene jadi kuat. Aku kne tabah. Aku kene bersabar. Diamkan diri dr bersuara.. Sekarang nie cuti umum aku pun dah kne sekat. byk cuti dah tak sama ngn incik hubby, sebab adenya rules baru. Adenya HR baru.. Entah laa.. Aku nie redha je apa yg berlaku. Nie semua ke tentuan-Nya.. Dengan harapan Allah akan beri aku rezeki yang melimpah ruah lepas nie..

14 December, 2011

Galaxy Tab 7.0 plus

Huh!!! sudah lame tak mengupdatekan blog. Tup2 update pasal gajet.. Kalu nak kejar gajet2 terbaru nie, tak terkejar den do.. Hahahha... Nie pun, klu xd belas ehsan abah aku tu, tak dapat laa merasa aku pakai benda jadah nie.

Atul nie asyik2 tukar henpon. Sebenarnya aku mintak ngan abah aku ipad 2. Biasa laa, apple kan diminati ramai. Tapi incik hubby cakap, ipad tak best. Kalau beli tab lagi best. Aku pun pikir2 la. Sebab takkan nak pakai 2 gajet. Maksud aku henpon ngn ipad. kang tak terbawak plak. Then, incik hubby cakap Galaxy Tab 7.0 nie best. Asalnya die g ikot kawan die pegi belikan henpon untuk isteri die. Dan henpon nie laa yg kawan incik hubby tue beli. Tapi masa tue baru 2hari keluar. So, accessory memang takde langsung. Dorang beli kat lowyat. Then aku pun serbey2 laa.

Aku mintak ngan abah. tapi janji nak beli ipad. tapi aku tukar la, nak tab nie. Abah pun oke jek. Sebab aku ngan incik hubby banyak tolong die. dari cat umah sampai buatkan toilet dorang cantik2. Apa permintaan aku di tunaikan. Wah, gumbiranya dalam hati sebab dpt benda yang di inginkan. Incik hubby pun heppy aku dpt benda nie. kalau nak mengumpul, mampus laa. Hujung2 tahun nie, byk duit nak pakai. So, aku dpt bodek abah, aku bodek laaa. Now Gajet nie dah ade dalam tgn aku. tapi malu nak bawak kuar. Over sgt plak nampaknya. Tapi memang best la. Puas melihatnya. Henpon Galaxy S aku tue aku bagi pada incik hubby. Sian die, pakai henpon buruk je. Nanti nak belikan si adam henpon plak. Asyik mengerjakan henpon kami je. Lagi babah die. Kalau babah die pakai jek, die mula laa berkenan. Padahal, ummi pakai die tak heran pun. Tapi tab nie die suke main game. Salah satu sebab aku ambik tab nie sebab nak bagi adam main game sebenarnya. Huwa!!! Hajat dah tercapai jugak. Ramai jugak yg tanya, best ker samsung tab nie. Jawapan saya, BEST.. SUPER B..!!!! Beli laa klu nak beli.. Tak rugi membelinya.. JOM!!!!

07 December, 2011

Kekecewaan

Dah lame tak update blog.. sebab sepanjang minggu lepas dan minggu nie, aku mengalami kekecewaan dan kesedihan yang melampau. nak cerita dari mane pun tak tahu.. sebab memandangkan aku tengah mengandung sekarang nie. So, ade pihak yang mengambil kesempatan ke atas kelemahan aku nie..

Aku terima semua yang terjadi ini sebagai ketentuan-Nya.. Bak kata incik hubby, yang berlaku ade hikmahnya dan kebaikkan yang kite terima. Seperti yang korang2 tahu, aku nie ade kencing manis. Tapi takder laa kronik sgt, cuma doktor nak pantau pemakanan aku supaya gula dalam darah aku tak terlalu tinggi. So, setiap 2 minggu sekali aku kene pegi cek darah untuk satu hari, doktor beri aku MC untuk hari itu. Biasa laa hospital kerajaan nie, bukan senang nak dpt MC. Tapi company aku nie, takleh terima dan cerita bukan2 pasal aku. Sampai aku stress pk kan hal kerja. Last2 aku bleeding, dpt lagi MC 2 hari. Huh, lagi laa berbakul2 aku dikatakannya. Susah bile dalam opis nie ade kaki kipas bontot Bos nie. Aku alami lain, lain laa di ceritanya. tapi takpe laaa. Bak kata salah seorang dalam opis nie, this is karma, die akan terima balik apa yang die buat.

Aku di panggil oleh Bini Bos yang kononnya handle HR. Entah laa. Kejap ade HR, kejap ilang. Nie dah ade balik. Aku pun tak paham kompani aku nie. Lantak laa.. Bukan kompani aku pun. Bini bos nie marah laa kat aku yang aku nie selalu MC. Die tak tahu yg aku nie ade Diabetis semasa mengandung. Susahkan cakap dengan org yg tak paham langsung nie. Bini bos nie sound aku mcm2. Pas2 cakap masukkan hal kerja aku dengan hal peribadi. Sekarang die yg dah mencampuri hal peribadi aku. Kalau nak di ikotkan mcm2 leh aku kata. Tapi aku nie bukan laa seorang yang boleh berkata2. Aku lebih suka simpan dari menyuarakan sesuatu. Abes laa semua yg di ungkitkan. Biasa laa, bile org tak puas hati dengan kite nie. Macam2 laa dituduhnya. Takpe la. Aku nie terima jek. Kalau betol salah aku, aku minta maaf. Aku taknak menyusahkan kompani lagi.

Seharian aku menangis lepas kene panggil dengan Bini bos tu. Sampai Incik Hubby suh aku berenti je. Memang aku dah pk nak berenti on da spot masa tu. tapi itu kalau ikotkan hati aku la. Tapi aku masih berpk dengan waras lagi la. bia aku pk laa dulu. Kebaikkan dan keburukkannya. Politik kerja nie mcm2. Biasa la, org pun mcm2.

Sekarang nie, aku ambik keputusan untuk berenti kerja. Incik hubby pun dah sokong aku tok berenti.. Walaupun perit sikit. Tapi aku rase mampu untuk melakukannya. Insyaallah. Rezeki ade dimane2. Allah yang memberi kite rezeki. Doakan aku dpt keje lagi bagus yea kawan2..

25 November, 2011

Stress

Mcm mane nak ilangkan stress nie.. tapi sekarang aku stress kot... sian kat bby dalam perot nie.. byk sgt dugaan mengandung kali nie... lagi dasat.. tp aku terima dengan redha n tabah.. kesabaran 2 penting.. kalau aku mengalah sekarang bererti die laa yang menang... so better aku bersabar...

Aku pena cakap dengan Boss aku yang aku akan MC 2 minggu sekali.. n 2minggu sekali aku kene pegi check doktor.. Aku nie bukannya byk duit nak gi Klinik swasta.. leh laa pegi.. setakat 2-3kali 2 leh laaa... tiap2 bln 2 xlalu laa aku.. tapi apa leh wat kan.. ade sekor cine bukit kat opis nie yang kononnya paham sebab pena ngandung juga tp sebenarnya die tak paham.. aku nie alami sakit kencing manis ketika mengandung.. dengan kata dalam bahasa inggeris 'Diabetis'... die dengar kencing manis pun die mcm tak tahu tapi ade hati cakap die paham aku.. search internet laa diabetis ti sakit macam mane... tahu main pesbuk je internet nie.. susahkan cakap dengan cina bukit yang tak paham bahasa melayu..

Aku kene wat BSP test tok 1 hari... kul 8pagi, 10pagi, 2ptg dan 8mlm... tua laa aktiviti aku kene ambik darah sebab doktor nak pantau gula dalam badan aku supaya anak aku xbesar.. so, aku dapat MC kerajaan.. nie bukan MC beli.. Bkn senang nak dapat MC kerajaan beb... susah wei... nie bukan sebab tak sakit.. nie sebab sakit laaa.. adus!!! tak paham betol laa org mcm nie..

Nak dijadikan hal... sebelumnie aku pena cakap kat die so die kata ok2.. tak kesah sebab aku mengandung... oke laaa.. kalu ke 2 aku wat BSP test, aku msg die aku cakap laa yang aku ade test darah 1 hari... then die tak balas msg sume.. tup2 die call marah2.. die cakap asal u ambik MC kalau u tak sakit... aku jadi blurr... hah? dah nie nape doktor kasi aku MC... die cakap lagi.. kenapa u kene check darah sampai 1 hari.. lepas ambik darah masuk opis laaa... hah? mcm mane? 2 jam sekali i kene balik ambik darah.. huwaaa... dari KL nak balik sepang makan masa 1jam.. buang masa di jalan ker? ayoyo.. aku jadi pening ngn cine tua nie... aku terus ngadu dengan senior aku.. so senior aku call kerani mintak num cina tua tue.. then, die cakap die bukan nak bising2... tapi kenapa mesti aku MC.. adus.. procedure beb..ingat aku suke sgt nak g klinik kerajaan.. dah laa tunggu berejam2.. ingat tak penat ker? adus!!! pompuan bodoh nie.. susah nak cakap.. Senior aku nie paham.. die tak kesah.. janji keje siap.. aku pena cakap dengan bos hal nie.. Bos pun cakap die pun tak kesah janji keje aku siap.. jgn tak siap so die marah laaa... Bos cakap die tak zalim... tapi pompuan nie lagi zalim maaa... sedih aku 1 hari tu... takde mud aku diwatnya.. Sian incik hubby dan adam... sowey my Love..

Naik je keje next day.. aku kene kaw2 ngn die.. rase memang tak saba laaa... nak berenti 24hrs.. ikot hati binasa org cakap.. so aku pk laaa.. aku anta MC n muka depan buku merah aku n num fon klinik kesihatan.. aku nak cakap pe kan.. dan2 die suh kerani tue call klinik kesihatan nak cakap dengan doktor yang kasi aku MC.. aku kata call laaa kalau dapat... nest day tu die call tapi tak dapat nak cakap dengan doktor tue.. aku tergelak2 je ngn senior aku nie.. kerani tue cakap.. i dah call klinik kesihatan u tue.. tapi susahnya nak cakap dengan doktor tue... hahahah.. langsung tak dapat cakap.. aku nie rilek tapi dalam pale otak aku, aku pikir nak benti je.. aku dah tak tahan... dengan perangai cine tua tue... sedih wei.. aku tak kacau idup die.. sepatutnya die pun jgn kacau idup aku.. takpe laaa... aku dah banyak apply dah.. janji lepas aku bersalin nie.. aku nak chow dari sini.. aku dah tak larat dah nak menanggung kesedihan mcm nie..

Hari nie plak, die saje cari kesalahan aku... benda tue sepatutnya tanya pada sales.. tapi die cakap aku salah kira... sebab nak salahkan aku.. ade jek.. semuanya salah aku.. toilet kotor pun atul gak yang wat... adus.. pening aku layan cine tua nie... petang nie die takde aman idup.. seaman2nya..

Nie laa kesah yg aku alami mengandungkan anak ke 2 nie.. mesti anak aku tahu apa aku rase sekarang.. aku redha.. mungkin ini semua dugaan wat aku.. aku pecaya 1hari nanti aku akan dapat kebaikkan... Tolong doakan yea kengkawan... aku takkan berputus asa.. aku akan terus berjuang demi keluarga aku... Semoga sapa2 yang wat aku nie.. terima segala balasannya.. Ameen..

18 November, 2011

Kemaafan

Pertama sekali.. mintak maaf laa pada sape2 yang terasa pasal post nie... tak de niat pun aku nak memburukkan sesapa... sebabnya aku dah lame bersabar utk perkara nie.. sabar org pun ade batas n jgn melampau sgt org cakap... dulu2 leh sabo.... skrg no more beb.. bukan aku berkira tp nie melibatkan famili aku... org mempergunakan famili aku.. dl2 leh laa kami diperbodohkan ngn org yg tak blaja...

1thn lepas.. adek aku nie wat hal kat sekolah.. biasa laaa... jenayah cyber... terus kene buang sekolah.. cikgu nie pun penakut.. aku dtg sekolah pun, die tak nak dtg jumpa kami.. 2 laa permulaan aku membenci cikgu... takde amaran 2... so aku decide tukarkan sekolah je terus... (sekarang jenayah cyber ade amaran yea, selepas adek aku kuar dr sekolah 2). So aku tukar laa adek aku ke sekolah KL.. lg pun pkkan atok aku 2 sensorang jek kat sane.. bia laa adek temankan.. Nak dijadikan cerita, ade laa seorang malaun... yg kononnya mak bapak bercerai dan mak suh dok ngn bapak.. bapak pulak dah kawen lain... malaun 2 xngam laa ngn bapak die.. konon laa yg die cerita... aku nie percaya laa... biasa laa aku nie mudah percaya dengan org....

masa pk2 nak tukarkan adek aku sekolah nie.. pk sekolah mane.. pas2, die pun ckp ngn adek aku.. sampai laa aku dgr... pas2 aku suh die ckp ngn mama aku n mak die.. mak die 2 siap call mak aku minx tukarkan.. so, process penukaran sekolah die 2 sgt laa susah.. sbb kene angkatsumpah sume.. korang ingat senang ker... terkejar aku menguruskannya.. klu ikotkan adek aku nyer senang jek.. nie menguruskan org nyer hal.. mak jauh di Penang.. aku nie hati baik.. tolong org dengan ikhlas... tp bile org wat taik 2, kejap je aku tahu...

Stat permulaan die tak gi sekolah.. seminggu 2-3 hari je g sekolah.. hari lain die die membuta kat umah.. time aku mls nak tgur.. mula2 je oke.. tp lepas2 2 naik angin gak aku nie.. mcm nak bg penampo pun ade... tp aku mls nak ambik tahu.. adek aku nie selalu gaduh ngn die.. pas2 die rilex jek.. then, mak ayah die plak tak kasi duit.. atok aku plak jadi mangsanya.. mintak ngn atok aku.. mula2 dl, mak aku siap kasi duit TnG lg tok g sekolah.. die bukan g sekolah.. merayau.. die ingat mak aku kasi die 2 tok berjoli.. tolong laa... aku nie bukan org xberpelajaran... so, stop laa kasi duit kat die... mak aku kekadang nie baik gile, bg jugak duit.. sian sbb xmakan...

Sekarang nie makin melampau sebeb time xm pun xg.. pas2 die ckp wat pe famili aku ambik kesah pasal die.. padahal baru mak aku kasi die duit.. die wat hal.. perkh... mane aku xngamok... lagi panas laa ati aku nie... ingat mak ayah aku nie apa? perangai xpena nak berubah sbb tu laa bapak die wat xkesah je kat die.. sbb perangai anak die mcm hauk.. taknak langsung mengubah idup diri sendiri tok famili die.. dah tahu susah ubah laa diri.. nie pemalas, meliar.. lantak laaa... skrg die dah berambus dah dr umah atok aku nie.. lega sgt.. xd benda nak menanggung.. fuh...!!! die nak jadi apa lepas nie, lantak laaa..

Setiap perbuatan ade balasannya.. cuma cepat dan lambat jek balasannya 2... Moga Allah beri petunjuk pada aku n famili aku... mama selalu ckp.. mintak maaf ngn Allah senang.. tp mintak maaf dengan org nie susah kalau org tue tak maafkan kite.. Apa pun yang terjadi selama nie, aku redha.. Bak kata Incik Hubby, sebelum tido kite maafkan semua org yg pena wat kesalahan ngn kite... Aku maafkan si malaun 2.. tp die kene mintak maaf ngn mama n abah aku.. sama jugak ngn mak die 2... baru apa yg die dpt semuanya berkat.. aku tahu, die takkan mampu nak bayo balik semua apa yg kami keluarkan.. semoga die insaf... aku tahu, sahabat yg baik sentiasa ade ketika susah dan senang.. Ingat laaa.. dan selamat beramal.. Semoga die berjaya yea.. Allah sentiasa ade disisi.. ameen..

P/s: maaf kalau kata2 nie agak kasar.. sbb kesabaran nie di tanggung selama 1 thn.. Sampai incik suami marah aku ambik tahu.. walaupun susah.. aku xnak kasi adam merasa kesusahan aku.. tetap bg apa die nak n tetap bg makan.. semuanya cukup wat adam...

01 November, 2011

Buku Merah

Disebabkan hari nie aku kebosanan dok opis... keje dah siap... tengok pesbuk mcm dah bosan jek... so aku tulis laa blog... nak cerita pasal kandungan aku num 2 nie... hikhik.. dah nak masuk 2 dah anak aku nie... adam pun dah mula mengerti n panggil 'adek' sambil pegang perot aku... terharunya.. sampai 1 mlm tgh asyik tido, tetiba adam cakap sorang2 'adek.. adek..' peggang perot aku tp mata tutup.. wah!! sampai mimpi2 die... hikhik....

Oke.. panjang intro 2... al-kesah nak wat buku merah nie... malas aku nak g awal2 so aku gi laa masa kandungan aku minggu ke-11 nak masuk 12.. sebab aku mengikut timing incik hubby yang bizi memanjang... ye laa memandangkan sekarang opis incik hubby byk yang tutup.. so die sgt2 bizi... huh, penat aku diwatnya nak pilih tarikh wat buku merah... akhirnya terbuat jugak laa aku nie...

Sehari suntuk jugak laa aku wat buku nie.. sebabkan opis aku tak terima time slip... so aku terpaksa laa apply leave.. abes cuti aku... xpe laaa... cuti kan.. sape yg tak suke.. ilang laa stress kejap. Aku gi pagi abes dekat tghari dengan bawak adamnya, bertambah laa stress aku. Merayap je die dalam klinik tu. Penat nak tunggu abes. Kene ambik darah, test air kencing, cek berat, tekanan darah dan macam2 lagi la. Abes je semua urusan tue aku g laaa ambik ubat, pastue aku bagi buku merah tue tok nurse cek n incik hubby nak time slip (opis die leh pakai yea). Terus je nurse tue suh aku minum air gula, minggu tue jugak.. perkh!!! aku mintak tangguh sampai 2minggu sebab kene apply leave. tekanan aku masa tue (sape yg mengandung n pena rase mcm mane kene kencing manis nie tahu laa rase air gula tue macam mane)

2minggu berikutnya aku kne la minum air gula, redha jek minum.. punyer laa lama aku minum, sebab tak leh nak telan. Bapak manisnya. wat to do.. minum je laa. punyer tahan aku takut termuntah. 2 jam kne tunggu tanpa leh makan apa2. tekanannya idup. pas dapat makan jek, punya kebulur. perot pun dah masuk angin. makan sikit jek. Pas2 asyik menyumpah sebab minum air gula yang sangat manis tue. Wekkk!!!!!

Tak sampai 2 minggu, KK Salak 2 call, cakap 'Gula awak nie tinggi nie, kene wat BSP test laa'. Nasib laa BSP test tue dpt MC sebab nak test darah dari pagi sampai malam... Pukul 8am, 10am, 2pm dan 8pm. 4 kali. Keesokkannya kene jumpa doktor pulak... makan masa separuh hari jugak (tahu2 jek laa klinik kerajaan). Nasib gula aku 2 tak berapa nak naik, sebab aku kontrol makan. Dah malam aku bantai makan. Pas jumpa doktor, aku kene jumpa pakar pemakanan plak.

So, untuk makluman.. aku nie penghidap kencing manis waktu mengandung. Tekanan jugak laa sebab aku nak kne wat BSP test 2 setiap 2 minggu sekali sampai bersalin... Rase tak nak dah checkup kat KK nie... Nyampah..

Pemakanan aku sekarang lebih terkawal laaa, sebab aku tak leh makan manis2. Aku bantai gak kekadang. Takkan nak berlapa kot. Sume benda tak leh nak makan. Lebihkan sayur, makan buah pun tak leh manis2. adus... berpantang laa aku nie.

Sekian.... :)

20 October, 2011

Batuk Semasa Mengandung

Batuk sebenarnya adalah satu bentuk tindak balas yang dilakukan oleh tubuh sebagai reaksi terhadap benda asing yang masuk dalam tenggorok atau salur pernafasan. Benda asing tersebut boleh berupa lendir, kuman, benda penyebab reaksi alahan dan benda penyebab timbulnya reaksi iritasi.

Semasa seseorang wanita mengandung, tenggorok akan kerap berlendir sehingga menyebabkan terjadinya refleks berupa batuk. Dan sekiranya batuk berlaku secara berterusan dan kronik, maka ia boleh menjadi satu masalah.

Selain perubahan pada tenggorok, wanita mengandung juga akan mengalami perubahan pada bentuk serta kapasiti rongga dada akibat dari pembesaran pada rongga perut. Bila mereka mengalami batuk yang kuat, ianya akan mengakibatkan timbulnya tekanan pada rongga dada dan inilah sebabnya kerap kali wanita mengandung yang batuk akan terkucil atau terkencing.

Mengikut kajian, risiko yang terjadi akibat batuk yang kronik ketika mengandung adalah berlakunya pendarahan. Keadaan ini selalunya terjadi terhadap mereka yang pernah memiliki sejarah keguguran, kandungan berisiko tinggi, kandungan kembar dan kandungan yang sukar kerana masalah ketidaksuburan.

Sekiranya batuk yang kronik berlaku semasa kandungan memasuki bulan ke lapan, kemungkinan besar wanita mengandung akan berasa sesak nafas dan berasa sakit pada bahagian bawah perut. Perkara ini berlaku kerana kepala janin yang sudah ke bawah akan menekan rongga pinggul atau tulang kemaluan. Apabila batuk berterusan dan berulang-ulang ianya menyebabkan rasa pedih di bahagian ulu hati pula.

Sekiranya anda juga mengalami masalah batuk semasa mengandung, beberapa cara bagi mengatasinya boleh digunakan. Sekiranya batuk disebabkan oleh iritasi maka cara mengatasinya adalah dengan meminum air putih sebanyak yang mungkin. Cara ini mungkin menyebabkan wanita mengandung akan kerap ke bilik air tetapi cara ini adalah yang paling berkesan untuk meredakan iritasi.

Sekiranya batuk berpunca daripada elergi atau alahan, maka wanita mengandung hendaklah menghindari penyebab alahan tersebut. Antaranya elakkan dari udara sejuk dengan memakai pakaian tebal dan makan atau minum makanan atau minuman yang panas.

Sekiranya batuk diketahui berpunca daripada jangkitan kuman, maka ambillah ubat batuk yang sesuai untuk wanita mengandung, sebelum itu berjumpalah dengan doktor kerana wanita mengandung tidak boleh mengambil sebarang ubat tanpa nasihat daripada doktor.

Sekarang nie aku dah masuk minggu ke 12... Batok aku mmg terok laaa... xthu nak berpantang apa... minum ais pun aku cuba kurangkan... xleh laa xminum air sejok... hahhahaha... pagi2 aku akan batok2 time gosok gigi n akan muntah2 sampai terkencing2.. skrg nie alahan di awal2 aku sgt terok.. xleh bau pencuci muka sendiri.. terpaksa beli lain.. oke laaa... mane ade puncuci muka yang xd bau wangi kan... sometimes bau perfume incik hubby pun aku nak meloya... asal ptg jek.. aku dah rase mual nak muntah... kekadang aku tahan jek... tp xtahan, muntah jugak... hikhik... nak wat mcm mane... tak tahan laaaa... malu plak muntah opis nie kang meloya plak.. hikhik... xpe laaa redha je.. nie semua dugaan semasa mengandung.. so, skrg nie mcm dah kurang sikit laaa.. tp still ade rase meloya sikit2 bile dah nak ptg 2.. hikhik...

27 September, 2011

Ceritera Pesbuk

Dah lame tak mengupdate kan diri dengan blog nie.. lately nie aku malas nak menulis... walaupun kat umah dah ade streamyx.. asyik Incik Hubby je yang mengkonkernya.. die update blog die ngn gambo jek.. dpt melayan internet kat umah 2 kejap ke.. nanti si kenit 2 asyik mengacau jek... so better aku landing, nnt si kenit 2 pun landing sesama sambil tgk TB.. lg best... leh lelap... hikhik.. Incik Hubby asyik marah jek sbb asyik tido jek keje aku.. masak pun dah malas.. hikhik...

Hari nie nak cite pasal pesbuking... nie laa aktiviti selalu aku lakukan di opis... sbb time ade kat opis jek aku byk masa...(akceli malas nak wat keje sbb opis skrg byk sgt procedure n undang2) Bosan.. Mengisi masa lapang aku, berpesbuking laa aku. Sebab aku kuarkan Ceritera Pesbuk nie sebab Biras aku dah deactivekan akaunnya.. so, aku nie tertanya2 laaa.. sampai tanya kat Incik Hubby, ngape my Biras 2 deactive her account... memandangkan aku nak balik KG this week.. so aku msg laa die.. sebab kami nie selalu deal balik KG sesama.. sbb die ade tanggaungjawab yg perlu dilaksanakan... aku paham 2.. N si kenit pun mau jumpa Makngah n Pakngahnya

Takut jugak nak tanya masalah org.. tp die ade memberi beberapa sebab. Aku tak nak memaksa... It's okay... nanti kata aku BIZI body plak kan.. xpe laaa... (biasa laa aku nie, suke jek bizi body hal org). Disini aku cuma nak try wat mcm die... Bak kata my Biras nie laaa... "lain org lain masalahnya, lain juga cara mengatasinya" maybe betol laa cara die untuk menghilangkan stress die... persoalannya, 'Fesbuk nie leh wat kite stress ker?'... Maybe kot.. sebab kekadang stress jugakkan.. tgk laa Incik Hubby melayan pesbuk Taman umah kami nie.. Sebab terlampau memaksa org.. Incik Hubby xnak melayan pesbuk2 deme... So better xyah tgkkan... kekadang aku plak yg memaksa sbb aku plak tgk pesbuk taman umah kami 2.. hikhik... maybe betol laa cara my Biras 2...

So, aku nak mengurangkan fesbuk dan akan berblogging plak.. 2 pun klu aku rajin n klu si kenit 2 xkacau laaa.... hikhik...

p/s: sowey k ngah klu atul mengeluarkan cite nie.. sebab atul terpk... maybe betol cara kngah buat mcm nie.. sedih sebab dulu atul selalu cerita apa jek ngn k ngah.. maybe skrg dah jadi lain... Sedih.. tp atul ikot je klu ini laa jalannya... Bak kata k ngah.. ade rezeki kite jumpa lg... Tengkiu my Kakak, my Biras n my Fren too... Mish u... Take k my dear... Mudah2an apa yg kite lakukan ade keredhaannya.. ameen..

23 August, 2011

Perihal Bonus...

Nak cerita pun payah.. raya tahun nie pun worse jugak.. pk dah keje kat tempat baru dpt laa merasa dpt gaji ngn bonus kan.. nak dijadikan cerita... mcm2 cerita aku dgr kat opis nie.. huh.. biasa laaa.. blog nie laa jadi mangsa tempat aku bercerita..

Sebabkan aku nak balik awal bulan puasa nie jadi issue.. sebab aku nie bukan selalu pun balik awal.. aku kene tunggu incik suami sampai.. die sampai opis aku pun paling kopak kul 5.25pm.. so ade effect x? cuma semalam aku nie ade janji nak berbuka dengan kengkawan opis lame.. so aku mcm rushing.. kenapa laa dorang nie xpaham kan.. 2 laa kan.. klu bukan sebangsa, mcm nie laaa.. kata 1 malaysia.. sgt laa 1 malaysia nya.. xd makna 1 malaysia nie...

Nak dijadikan cite opis aku dpt client yg fassy.. so aku dah kira.. tp org site kira lain.. ade kurang dgn apa aku kira.. so aku nie tanya org site.. dorang ckp kurang, tah sape yg gtau boss.. boss pun naik hangin.. die marah aku pas2 ckp nak tahan gaji ngn bonus.. aku nak ckp apa? aku diam jek laa.. tetiba ptg aku nak balik awal kne marah jugak.. sgt laa sedih... sampai menangis2 aku.. apa leh wat kan.. kul5.30 sharp aku chow laaa... sbb dah rushing nak ambik adam pastue nak ambik incik suami.. sedih jek.. sampai tetap lewat.. lepas buka.. hayoo.. sgt sedih wei nak cite hal nie.. tp aku terima laa qada n qadarnya nie.. apa aku leh wat berdoa je laa mane tahu Tuhan akan membalas segala perbuatannya.. Sungguh xprofesional n macam budak2 laa.. sekarang dok sini makin ketat undang2nya.. opis org lain pun xd laa mcm nie kot.. entah bidang apa yg sesuai ngn aku nie.. mcm nak jadi lecturer plak.. lg senang kan.. nak buat biz pun ade gak, tp xthu nak wat biz apa..

Nasib baik laa incik hubby aku nie dpt bonus 1/2 bulan.. dpt laa aku ngn hubby bernafas sikit.. mcm2 nak dipikirkannya.. huwaaa.... sekarang sesi mencari keje baru.. apa leh wat.. xsesuai laa keje sini.. xpe.. selagi xdpt keje.. aku stay jek disini k.. mudah2an semuanya termakbul laaa.. alhamdulillah...

"Ya Allah.. Kau bantu laa hamba mu yang lemah nie.. Kau berilah aku petunjuk dan sedikit cahaya kepada aku.. Kau murahkan rezeki aku sekeluarga.. Aku bersyukur dengan rezeki-Mu.. Aku terima Qada' dan Qadar yg telah Kau tentukan untuk aku" Ameennn...

17 August, 2011

Raya Tahun nie..

Huh.. dah masuk 18 ramadhan.. alhamdulillah, aku masih belum meninggakkan pose.. tinggal lagi 12 hari jek kite dah nak raya.. hari bekerja plak tinggal minggu depan jek.. wah.. seronokknya.. hari nie pun dah khamis, esok jumaat.. cepat betol masa berlalu... hehehe... minggu nie aku akan settlekan keje2 yg tertangguh 2.. cari2 barang keperluan aku dan incik hubby aku.. yang wajib kami dah beli... juz nak beli kasut or baju hubby sikit2 laaa.. tue pun kalau hubby aku nak beli laaa... hehehhe.. biasa laaa... Baju2 anak dah beli.. tue pun mama n abah sponsor.. tengkiu mama n abah... seronok... balik ipoh nanti mak n abah plak nak beli baju adam.. al-maklum laaa.. kedua2 belah pihak cucu sulung... so adam manja terlebih laaa... hehehehe...

Hal rumah pulak.. ingat thn nie aku nak tukar langsir.. tp memandangkan kewangan mcm tipis.. aku ngn hubby xjadi laaa.. xpe laaa.. pas2 raya klu ade duit lebih, aku tukar laaa... hehehe.. dun wori langsir, ummi akan tukar yea... so aku decide basuh jek langsir 2.. heheh... dalam process basuh langsir skrg nie.. hehehhe... tebiat aku ngn en hubby g kedai perabot... memang aku nak beli meja makan.. sebab ade meja makan kecik jek.. yg mama kasi dulu 2 4seaters.. aku nak 6 seaters.. last2 kami terbeli laaa meja makan 6seaters.. so sape2 yg dtg umah aku nie selesa sikit laaa.. makan atas meja.. xperlu makan atas lantai dah.. heheheh... i'm happy n tengkiu 2 incik hubby... i lebiu very stong laaa... heheheh...

Hal balik raya... tahun nie aku beraya di Ipoh bersama keluarga mentua.. huhu.. sepatutnya raya ke-2 aku dah kne balik sepang.. memandang kan incik hubby nie die xcuti jumaat... aku biasa laaa.. cuti 1minggu... incik hubby ambik cuti awall... so akhir die kne keje.. tapi incik hubby request nak balik sepang raya ke-3.. tergamam aku... mcm mane nak wat... aku pun kata oke jek laaa.. tapi dlm otak memikirkan mama n abah aku... so, aku harap raya ke-3 2 ptg aku balik laaa... nak sambut raya ngn mama n abah plak.. so tiap2 minggu sepanjang bulan syawal 2 kne laa beraya ngn mama n abah... aku oke jek... oke yea incik hubby? adil yea... Tengkiu...

Skrg mud bekerja sudah kurang... ri sabtu nie, nak pegi servis kete... sbb dah dekat2 raya makin padat la org sibuk nak servis kete.. tkt kete aku nie overmilage.. so kami decide servis dulu laaa... pas2 ade pemasangan talipon plak... sbb nak pasang stremyx.. wehuu.. pasnie leh on9 kat umah plak.... yabedabeduuuu!!!!! pas2 mlm ade berbuke puasa kat taman umah aku.. kne buat potluck.. apa laa menu mlm 2 yea... incik hubby suh beli jek... tp aku mcm bersemangat nak wat mkan jek.. tp aku xthu nak wat apa.. heheheh.. any idea???

02 August, 2011

3rd Ramadhan

Huh.. hari2 aku mengantuk rasenya.. sebab tak cukup tido... xpe laaa.. maybe awal lg kan.. so mmg rase mcm nie laaa.. heheh.. padahal sama jek time xpose... cuma aku leh delay2kan jam henpon 2 jek laaa... skrg xleh.. kul5 sharp kne bgn laa.. sebab nak bersahur... heheh..

Hari nie dah masuk hari ke 3 pose.. alhamdulillah.. pose penuh lg.. heheh... harapan nak penuh tahun nie, xdapek laaa.. melainkan aku preggy jek laaa.. xthu laa.. berdoa jek laaa..

Al-kisahnya laaa... aku nie masuk opis kul 8.30am.. tp sebab bulan pose nie, aku leh balik awal tp kne ikot incik hubby jugak laaa.. so aku decide die suh masuk balik kul 8am.. so leh balik cepat.. sekarang aku sampai opis kul7.30am. aku minx laa nak pegang kunci sebab aku dtg awal... pas2 'org tue' ckp aku punyer pasal laa aku datang kul bape pun sebab masuk kul8.30am.. hangin nya aku pepagi bute nie.. sebabkan bulan pose.. aku sabo jek laaa... Allah sedang menguji aku.. aku redha.. xpe laa tggu setengah jam pun... xberkesah pun.. wat pe nak pgg kunci nnt aku lak kne bertanggungjawab... malas laaa.. susahkan bekerja dengan org mcm nie.. mcm hampeh.. bukan semua org yea kawan2.. 'sorang' nie je tau.. die nie 1 opis xsuke.. Xpe laa.. Mudah2an.. cepat laaa die menerima balasan.. Ameen...

“Barangsiapa yang tetap melakukan istighfar, maka Allah subhaanahu wa ta’aala akan membebaskannya dari segala kesusahan dan melapangkannya dari setiap kesempitan serta akan memberinya rezeki dari jalan yang tidak diduganya.” (HR Abu Dawud 1297)

01 August, 2011

Dugaan 1st Ramadhan

Nak cerita dari pagi sampai laa ke malam.. sebab 1st day pose nie, byk dugaannya.. tapi apa leh wat aku anggap nie sume dugaan pada diri aku... since dr hari sabtu lg... aku dan department aku kne pgl sbb ade kesilapan dlm drawing.. so, aku tahu, itu aku punyer silap sebab tak tgk... tapi org lain yang menerima itu pun cek drawing nie terus bg tuk fabricate.. so aku nak wat mcm mane kan.. aku terima jek sebab memang salah aku... aku masih baru dalam bidang nie.. aku masih belajar lagi.. sama2 tegur menegur kalau ade silap.. apa leh wat.. semalam kne tengking n marah lagi dengan BIG BOSS.. terkedu aku, sbb xpena kne marah mcm nie.. tp bkn aku sorang reramai.. tp redha jek.. sbb masing2 xperasan.. so xleh nak salahkan sesiapa laaa... semuanya salah.. senang cite.. benda nie wat aku rase lagi kuat nak cari keje lain.. tp seronok keje sini tp biasa laa.. keje dengan cina.. opcos laa ade yg bizibody.. so, xpe laaa.. aku anggap itu semua dugaan aku bulan pose nie...

Pas2, aku balik semalam, aku ingat dpt laa sampai awal ke umah.. leh laa bawak adam g bazaar.. since die kene marah mlm kelmarin sebab nak makan rambutan tp die batok so my hubby tak bagi die makan, adam nangis2 sampai muntah2.. sian die.. so decide semalam nak bw die pegi bazaar laa.. tp tak sempat.. sebabnya.. tayar motor pulak bengkak.... mmg nak kne tukar dah tayar 2.. asalnya nak tukar belakang tp depan yg bengkak.. so, dah alang2 lambat.. tukar sekali laaa... senang cite.. tukar 2-2 sekali.. so kull 6.20p.m baru selesai penukaran tayar 2... melayang lg laaa $$$.. apa leh wat, itu kenderaan kami tok mencari rezeki.. dah 2 pecut laa balik umah ngn tayar baru so laju sikit laaa.. cepat sampai umah... hehehe.. kul 7pm dah sampai umah dah.. hehehe.. g bazaar depan umah 2 tapi dah xd pape.. tgl lauk jek... tah pape tah.. bak kata mama laa.. bazaar sekarang nie nak dpt sedap susah laaa.. mahal lg ade laaa.. hehehhe.. biasa laa.. harga barang sume naik.. tapi gaji xnaik2.. apa leh wat.. hehehe...

Dugaan aku 1st puasa n 1st ramadhan.. harap lepas2 nie, xd dah benda yang terjadi.. semoga ramadhan nie memberi sinar dalam hidup aku, hubby dan my lovely mikail.. murahkan rezeki kami dan redhai hidup kami.. Ameen.. Mudah2an, selepas nie semuanya berjalan dgn lancar..

28 July, 2011

Malaysia VS Singapura-pura

Semalam fes time aku g tgk bola kat stadium nie.. hahah.. asalnya hubby nak tgk ajak aku ikot sekali sbb balik keje terus pegi laaa.. malas nak ulang alik laaa... maksudnya anta aku dulu pas2 bru die g stadium... tp tah mcm mane... tiket bola abes... pecah recod nie beb.. hubby g beli sebelum perlawanan, dah aben.. pagi hari perlawanan pun pegi jugak.. tp malangnya dah abes jugak.. so aku pun heppi laaa.. nak pegi cari mesin jahit... last2 dan nak ptg 2 hubby call kata dpt tiket.. ade member die xjadi pegi.. elok lak 2 ade 2tiket extra.. aku pun layan kan aje.. pas2 aku tanya hubby kul bape stat.. kul 8.45pm.. aku dah pk 1oX nie nak pegi ke tak... tapi naluri aku cakap nak rase tgk bola kat stadium nie.. aku pun ikot.. parking kat endah parade.. nasib aku naik moto dan ini laa rupe jemnya.. siap ade org patah balik 2... sume jln penuh kete...

Sampai sane.. perkh.. aku tgk org melaut beb.. pening... nak pitam rasanya... tp semangat harimau malaya.. aku nak cari baju plak... last.. bju kunin plak aku jumpa.. n terkenan.. jersi kunin.. hubby beli bju kunin harimau malaya... kat Bukit Jalil, nie laa rupenya.. nak magrib dah nie.. aku stay 1 tempat sbb hubby suh aku dok 1 tempat sambil cari2 kawan die laaa...

Aku lak bendera Jepun... so xd laa sibuk mencari surau.. ramai plak yg menanya aku mane surau pompuan... mintak maap le.. saya tak tahu mane letakknya surau pompuan nie.. so, hubby suh aku tunggu tepi.. senang die cari sementara die nak semayang.. riso gak aku wei.. ramai sgt org.. aku nek penin.. tp demi kewajiban harus menunaikannya.. so dorang semayang tepi surau beralaskan bendera malaysia.. hubby pun semayang sini jugak.. katanya tapi aku xnampak... tak gerak mana2 sebab nnt takut hubby xnampak aku lak...

Orang beratur nak ambik ayor semayang.. tapi hubby beli air mineral.. pas2 ambik laa air semayang.. katanya.. tunggu beratur nie kul bape dpt semayang.. heheheh...

Huh, walaupun bayo rm30.. tapi aku masuk2.. padat siot.. last2 aku dok tepi kaki 5.. nie gara2 kwn hubby yg lambat bebenor.. masuk stadium lg 5min.. tgh jln2 2 dah kuar player2... bengong jek... lain kali klu nak g.. kne beli tiket awal2 pas2 dok tempat strategik... dok bawah sgt pun bukan nampak apa pun.. nampak batang idung player laa kot.. org nak tgk deme main bola... hahahha.... nie masa tgh nyanyi lagu negaraku... gile kuat.. masa nyanyi lagi singapore 2 dorang booboo kan je.. bile lagu Negaraku punya kuat.. ye laa penyokong malaysia nie mostly 95%.. Penyokong singapore ciput jek.. sian gak tgk.. xpe.. semangat tok Harimau Malaya..

Nie masa tgh main.. kaki aku naik kejung dok mencangkung jek... pas2 player singapore kuat berlakon.. kne sikit, sakit mcm nak mati.. saje nak melambatkan masa.. mcm hampeh.. jatuh tepi padang pun sibuk suh org angkat... tak bangang 2.. pas2 dah kuar padang leh jalan elok plak.. pe laaa org2 singapore nie... KUAT BERLAKON... nyampah.. tapi defen malaysia pun xbape kuat sgt sbb senang dibolosi.. tp sebab ade KFC jersi 22.. menyelamatkan keadaan.. gile.. byk free kick.. tapi tak masuk sbb KFC kuh... hahhaha... pasni suh KFC jek jd keeper.. Nasib tak menyebelahi kite.. takpe.. lain kali cuba lg yea... Main di Bukit Jalil seri.. dengan agregate Malaysia 4, Singapore 6.. pape pun bangga dgn skuad Harimau Malaya.. u'r da BEST...

Nak kuar dari stadium... nie laa pemandangan nya... makanan ngn air sume murah2 belaka.. hahah.. tapi xmakan pun sane.. rushing2 balik nak jumpa my mikail...

Nie laa gayanya aku dan hubby.. aku dok bawah.. kat sane sgt laa bsing.. aku nak cakap ngn hubby pun kne kuat2 tapi xd laa dgr sgt.. sore aku jadi slow... Pape pun MALAYSIA BOLEH!!!!!
LOVE MALAYSIA

26 July, 2011

Sabar

Entah kenapa laaa aku nak menghasilkan entry SABAR nie.. aku rase maknya terlalu mendalam dan perlu difahami betol2... perlu menghayati.. mungkin aku belum sampai ketahap org yang betol2 byk bersabar.. sebab tahap kesabaran aku nie pun ade had nie... xd sepanjang hayat aku dengan sabar n memberi peluang pada org tok memijak kepala aku... aku bukan jenis mcm nie k..

Kat tempat keje aku nie malas nak melawan2 sebabnya aku nie malas nak wat hal.. aku respect dengan bos2 aku... tapi org2 yang pening nie jek wat aku rase mcm mane aku nak menghormati org.. sedangkan die tak pena belajar tok menghormati org.. kalau nak marah.. marah depan2.. tak payah laa nak cakap org tak paham.. nie laa bahananya bile keje ngn kampeni cine.. Bos oke.. yg byk songeh 2 tak oke.. tak pee laaa.. itu minor bagi aku... sebab sorang nie jek yg aku tak suke... tapi lantak die laa.. janji bayo gaji aku sudah laaa...

Hal di rumah, nie termasuklah hal adek aku... hal yang aku rase xthu mcm mane nak settle kan.. nak aku pikir dah tak terlaratnya.. rase mo pecah kepala nie... nak luah pun aku dah xd supporter.. harapkan mama aku je.. sebab abah aku nie ikot jek kata mama nie.. mcm mane nak kata aku pun tak tahu.. semalaman aku pikir.. betol ke apa keputusan aku buat nie.. aku runsing.. aku pening.. aku bengang, n mcm2 lagi perasaan aku ade... tak tahu aku nak cakap mcm mane.. bercampur baur... huh.. aku nak wat terbaik tok adek aku tapi aku rase aku dah tak termampu sudah laa. aku nak marah pun xleh... mcm mane aku nak wat nie.. aku stresssss jadinya... sakit belakang2 aku nie...

Sudah2 laaa... aku dah malas nak melayan kerenah nie sume.. aku penat.. aku busan.. sukati laaa.. solat istikarah tok semua jawapan... 'Tuhan berilah aku jawapan tok semua persoalan, aku tidak punya kekuatan lagi dah'

Sabar menjadikan aku lebih matang.. menjadikan aku lebih dewasa... kerana semuanya berlaku ade hikmahnya... hikmah yang aku tak tahu apa yg akan berlaku dikemudian hari.. aku nie manusia lemah.. 'Sesungguhnya, Tuhan itu akan membalas segala perbuatan kau, Tuhan itu adil, setiap perbuatan pasti ade balasannya'... Ameen... Mudah2an aku lebih tabah...

07 July, 2011

Cage 3feet

Terlampau suke sgt dengan Sugar Glider.. aku berusaha mencari cage yang beso n murah.. dlm internet ade yg murah.. tapi sume takde stok... ade yang cakap mungkin harga akan dinaikkan... so aku sbnrnya xd xcited.. sebab ingat nak beli pas raya.. sebab sekarang duit byk nak pakai nak beli brg nak raya.. tapi semalam, aku pk nak mencri toys si kaka n lulu.. then aku g laa kat downtown mines 2.. pegi buke pose dl kat ICEROOM.. pas2 teros direct ker downtown Mines 2.. yg ade depan Mines 2... adam mcm biasa laa.. die tido bile dah nak sampai kat downtown... sib baik aku bwk stroller.. so aku ltk jek die dlm stroller.. xsedar apa pun die.. xlarat beb.. dah 10kg dak 2.. pening gak aku nak melayannya... hahha.. aku bawak si kaka n lulu nie...

So sampai sane, aku teros pegi kedai SG 2 laaa.. aps2 org 2 tgk aku bwk bonding pouch.. aku pun tgk2 laa.. dlm hati, alamak, sikitnyanya brg2 die.. ri 2 mcm byk jek.. so aku xd laa cakap pape then incik suami nampak benda nie.. wah.. nak beli ker? tanya laa org yg menjual 2.. then die gtau laa harga.. ade beso sikit dr nie.. mcm umah plak aku tgk.. tggu laa next season bru boleh beli laa kot.. dah 2 incik suami tawar2 dpt murah dr dlm internet.. apa lg.. aku pun tanya2 laaa brg lain.. semalam kopak jugak laa duit aku.. xpe laa, pasnie juz beli makanan jek.. no mo benda lain dah... hahhaha.. ade duit lebih leh laa beli.. hehehe.. raya nie beb... byk 2 pakai duit... hehehhe.. xpe.. incik suami kan ade.. hahah...

so ini laa cage 2, aku ltk dlm bilik aku.. bia die byk bau rumah n dgr suara aku n famili...

Semalam si lulu mcm dah leh terima kami nie.. abes laa aku kne kencing2 die.. tengkiu 2 abg jual SG kt mines 2.. sgt2 byk membantu... kalau tak si lulu nie garang.. semalam jugak si lulu nie die terjatuh.. aku ltk kat badan aku... then dieurun n melompat.. huwa.. aku dah tkt dah, tkt die xsihat... sbb aku ade baca post org.. SG die jatuh dr meja, mati.. adus.. jgn wat ummi tkt laa... pagi tadi aku bgn, tgk dorang oke jek.. hahah... syioknya...

Disebabkan kepenatan aku nie, tido sampai xsedar diri.. kalau x, aku mesti dgr kaka n lulu crabbing.. tp semalam aku dgr dorang barking.. huwaaa... akhirnya, die pgl aku kot.. tp dah aku kepenatan.. mcm mamai2 jek dgr.. huhuh.. sowey syg.. balik keje nie ummi main ngn korang yea...

05 July, 2011

Sugar Glider

Hari nie nak update pasal sugar glider... minggu lepas.. masa lepak2 dgn mama n abah..incik suami plak tido sbb kepenatan bawak kete 1hari.. aku plak terjelepok depan TB dgn tilam ajaib adam.. mata pun hampir lelap, aku tgk mari menari.. abah, mama ngn adam g farmasi sbb abah sakit lutut.. nak c cari ubat... pas abah balik 2, die terus tukar channel.. nak tgk majalah 3 katanya.. aku pun oke laaa.. layan kan aje.. Mari Menari mcm tak best jek... dr 1slot ke 1slot.. mata aku pun makin kuyu jek.. last2 aku mcm berminat dgn slot nie.. pasal Sugar Glider.. sgt syiok tgknya.. tambah plak ci pembela Zafirah Zakaria nie mcm best jek... aku cakap ngn mama, bestnya benda nie... nak bela laaa.... nie laa akibatnya bile tgk Majalah 3.. terjebak... aku pun cakap ngn incik suami.. incik suami kata binatang apa 2.. then aku xtahu nak menerangkan mcm mane.. tgk sendiri laa dalam internet...

Pas2 asalnya nak tido umah mama.. tp incik suami dah janji nak pegi downtown kat Mines 2.. sbb dah lame mcm nak pegi.. tapi asyik terlupe jek.. tujuan asal pegi sane 2 nak cri cover henpon incik suami... last2.. terjumpa Sugar Glider kat sane.. mmg byk laaa.. aku pun naik gile... pas2 aku ckp kat incik suami nie laaa Sugar Glider yg aku cakap2 kan 2... so die pn mcm xcited. mcm2 aku tanya kat org kedai 2.. die macam nak layan laa plak... peramah.. last2 aku tanya herganya... sbb tak tahu bape harganya.. dalam Majalah 3 xd laa cakap bape harganya... then die cakap rm300/sekor.. Sepasang rm580.. Perkh... mane nak cekau duit nie... dah laa gaji baru nak masuk... aku pun tgk je laaa... incik suami cakap, kump duit.. nnt bole beli.. aku rilek je laaa.. hati mmg nak... sbb Sugar Glider nie senang nak bela... die tak mengigit... die makan buah2 jek.. so senang laaa.. maintanence die xd laa mahal sgt kan.. huhu.. aku sgt laa suke...

Then incik suami aku pun cari laa dalam mudah kot2 ade yg jual murah.. mmg ade laaa... rm200 sekor.. incik suami plak beria tolong carikan.. siap msg org 2.. cine yg menjualnya... aku pun mintak loan dl laa dengan incik suami.. so incik suami kata oke laaa... janji byo balik laaa.. so semalam aku ngn incik suami pun jumpa laaa cine 2.. name die Corrie... so die xbanyak jual acessori.. just sleeping porch, bonding porch, cage pun kecik jek... xpe laaa.. untuk permulaan kan.. nnt pas raya nie aku nak beli cage 3feet punyer plak.. heheh.. 1-1 laaa mengumpul tuk hobi terbaru aku nie...

Adam plak mcm biasa laaa.. 1st impression die.. die akan pukul2 ngn kayu.. pas2 die goncangkan cage 2.. sian Sugar Glider aku 2... die ketakutan gara2 adam menakut2kan dier.. heheheh... biasa laa budak2.. hahahah.. xpe laa.. pasnie adam akan lebih sayang binatang peliharaannya itu... Name yg diberi oleh senior aku kat opis nie... Kaka dan Lulu.. senang adam menyebutnya..

p/s: apa laaa Kaka ngn Lulu wat skrg nie... mesti die tido jek kan bunyi die nie amat menakutkan laaa... takut aku nak pegang.. hehehe... takpe laaa.. mula2 kan... Kaka dan Lulu pun mcm takut lagi.. hehehehe....

03 July, 2011

Macaroon

Huh, akhirnya dpt jugak aku makan macaroon nie.. mmg manis... Incik suami aku cakap, kecik bebeno benda nie.. ingatkan beso... aku pun pk beso sbb tgk dlm pesbuk oorg sume mcm beso jek... dlm pale otak aku beso laaa.. sebenarnya.. die besar sikit dr duit 50sen.. mcm 2 laa...

Hehehe.. nak dijadikan cerita... aku nie dah lame teringin sgt nak makan macaroon nie.. merata2 aku cari... sampai KLCC pun aku pegi cri... tapi xd laa semata aku cari macaroon nie... klu aku terjalan kat sane, aku mesti cari laaa... heheheh.. sbbkan teringin bebeno... hahahah... hari sabtu aku gi umah org kawen... pas2 singgah midvalley jap.. saje.. tp xd kemane laaa... saje jln2.. sambil 2 aku tgk laa jugak macaroon nie... tp xjumpa jugak...

Memang aku ade order kat sorang dak sama2 blaja ngn aku dulu... tp die cakap die bizi, xd masa nak wat macaroon nie.. so aku rilek n bersabar menanti.. sementara aku mencari gak laa kat sopink mall mane2 yg aku pegi laaa... last2 semalam aku dpt msg dari dak yang aku order 2.. die cakap ade order.. perkh.. meloncat laa aku nak pegi ambik.. siap kejut incik suami, sbb nak g ambik.. nasib umah die xbape jauh sgt dr umah aku... kat mantin... dekat jek.. ade laa 10min dr umah aku.. tp sbb2 mencari2 rumah die, so, 2 yg drag sampai 30min.. hahahah... xpe laaa.. janji xsesat...

Dalam kete lagi aku membantai benda nie.. ngn anak aku.. sedap.. manis... rase coklat ngn rase anggur.. 2-2 sedap wooo... ade lg kat umah.. sayang nak makan... harga die sebiji rm1.50... oke laaa... nnt sebelum balik ipoh aku nak order lagi.. nak suh biras2 aku rase.. berbaloi2... incik suami tak berapa nak suke sgt sbb manis... huhuhu... yg penting adam suke... wakakak... tengkiu FIEZA... sedap laa macaroon awak nie.....

20 June, 2011

Sabtu Lalu....

Dah lame aku xmenghapdetkan blog aku nie.. kemalasan melanda laa.. sbb malas nak taip... lagi pun tuntuttan kerja yg semakin menimbun2.. hahhaha... nie pun aku curi time keje menulis blog... sowey mr bos.. pening laa pale tgk autocad jek... hehehhe...

Nak bercerita pada hari sabtu yang lalu.. dah nak sampai sabtu minggu nie.. tp baru nak bercerita.... Asalnya mmg aku dengan famili kecik aku nie nak pegi jenjalan... hehhehe.. tp setengahari kami dah ade kat pusat servis nissan... mengabihkan duit... hahah... xd laaa... dah sampai waktu aku menservis myGL.. walaupun dah terlebih sikit.. gara2 balik Ipoh ri 2.. pas2 tak sempat nak servis... so kami decide pas balik rumah nnt laa baru servis... so, ingat nak gerak pagi.. memang pagi laa aku gerak.. dlm kul 8 mcm 2.. ingat mcm dekat jek tempat servis 2.. hakhak... dekat subang.. aku pegi dealer... murah siket beb.. klu servis kat pusat servis nissan 2 mencekik darah.. hakhak.. ramai 2, xd laa ramai.. tp biasa laaa.. major servis.. so lame laa sikit.. memacam plak ceknya... so aku bekfast kat sane laaa.. ade mamak jual celah2 kedai 2... adam 2 biasa laaa.. melasak.. tenaga aku dah abes time di pusat servis 2 laaa.... asyik berlari jek.. nak larang.. dah namenya bebudak.. abes sume org kat pusat servis 2, die kaco... nak lepaskan kat situ, incik suami lak bising.. aku ikotkan aje laaa.. penat... asyik dukung jek... apa nak buat.. time2 mcm nie laa bebudak melasak... hehehhe...

Lepas jek pegi servis 2.. incik suami mmg dah ajak dah.. nak pagi aquaria KLCC... dah lame nak pegi... tapi kewangan xmencukupi... nie mcm senang sikit.. so aku g laaa... mmg padat org laa ri sabtu kat KLCC 2... aku lalu jek.. cakap ngn incik suami, balik dr aquaria nnt nak g jenjalan laaa... hehehhe... sebelum masuk aquaria 2 incik suami g semayang dulu.. bile sampai kat aquaria 2.. perkh...!!! ramai gile org.. bwk anak2 dorang pegi aquaria... incik suami aku pun beratur laaa... heheh.. biasa laa tiket mahal.. tp nak bwk adam nyer pasal.. aku layankan aje... adam suke ikan... masuk tuk dewasa rm35 infant free... so adam xkene bayo.. babah n ummi jek bayo.. so adam masuk sampai dah xkenal dah ikan.. mcm2 sgt ikan kan.. klu x, pantang nampak ikan... 'pish' laa sebut die... hahahaha.... tempat xd laa beso sgt.. sampai aku round 2x laaa dlm 2.. sbb nak buang masa dok dlm 2.. nnt xberbaloi lak bayo rm35.. 2nd round aku pusing.. sampai ke tempat yg selalu org bagi makan ikan 2.. ade lak show nyer.. hoh.. xd laa rugi sgt sbb dpt tgk org bg makan ikan.. adam gayat laa.. tgk ikan byk sgt... hehehe.... pas2 terus jek balik.. beli survenier sume n time to shopping...

pe lagi masuk KLCC balik laaa... pas2 incik suami nak g bank-in kan cek... ade dpt duit derma kilat sbb umah aku kan kne pecah masuk ri 2... so dpt laa rm100, taman tue bagi... then.. incik suami aku nie.. 1 hari dok marah2 aku ngn adam.. sian adam.. menangis2.. nak dijadikan cerita, dompet die tertinggal kat CIMB KLCC 2.. hah, 2 laa padahnya... dah laa marah2 adam... mcm mane... sampai aku cakap ngn incik suami, tak ikhlas ke bwk kitorang berjalan nie.. sampai kepitkan bju adam terkene kulit adam.. berdarah.. xke kesian dak 2... nie tahu nak marah2 jek.. xpe.. pas aku dah tgur 2... die oke dah.. pujuk2 adam... budak2 nak kan perhatian.. ade laa sebab2 yg die hangin sampai mrh kat kitorang... huh.. pas2 semua jd oke.. sbb dompet die 2 ade org letak kat kaunter CIMB situ... takde benda ilang... org 2 baik... hehhe.. klu x, bukan rezeki kami laaa.. heheheh... nasib jumpa.. pasnie akan lebih berhati2 ngn beg duit yea..

Pas2 kami pegi betol kan tayar basikal adek aku, n belikan sarung tgn die sekali... pas2 aku ajak incik suami g JJ wangsa maju.. saje je.. dah lame xberjalan.. idupkan sekali Jkad aku yg dah xpired... so ingat nak sopink2.. tp mcm xbest jek... jenjalan laaa.. tgk brg letrik... pas2 ade lg kejadian yg tak diingini berlaku lagi... aku dok sibuk2 tgk barang.. pas2 incik suami main ngn adam.. pas2 tertarik laa tgn adam dan bunyi 'tup', then adam terus nangis.. aku nie wat selamba jek... pas2 incik suami dah cuak.. sbb adam nangis.. aku rilek jek lg.. tgk adam dok nangis.. aku pelok laaa... tgk tgn die, leh angkat sume.. gengam pun bleh... tp mcm xbermaya laaa... mcm org menahan sakitkan.. aku rilek laaa... incik suami dah cuak, ckp tgn adam patah ke... aku nie konfiden laaa.. xd laa oke jek.. pas2 kami terus balik.. dlm kete die nangis jugak.. merengek2.. klu pegang tgn die 2, merengek laaa.. aku ckp terseliuh kot... pas2 mama call ajak makan sama.. pas2 aku pun dr JJ terus jek pegi makan kat Kota Warisan... makan2.. adam tido pun bgn sbb ade tokwan..... pas2 balik umah terus... die tido.. dlm kul 3 2, adam mcm dh xleh tido... merengek jek... apa lagi.. incik suami pun ajak g KPJ.. apa lg. running teros laa kami kesane... siap wat x-ray sbb nak puaskan hati incik suami... klu xdie runsing... adam kne masuk ubat bontot sbb mungkin die xtahan kot, sakit.. oke la pas2... byo bil n ambik ubat sume, balik 2 adam tido aman jek sampai pagi, xd merengek... then ke esokkan harinya, adam kembali aktif seperti sedia kala...

moral of da storey: bile tgk tgn adam dlm x-ray 2.. sbnrnya, tulang2 baby belum bercantum lagi... so, wahai kengkawan... jgn laa pakai tarik jek tgn anak 2.. masih lembut semua 2... incik suami pun talde dah tarik2 tgn adam selepas kejadian tu... adam lari jek, terus ambik dukung... senang.... hehehhe... the end.... akhirnya aku berjaya abeskan entry nie....

14 June, 2011

KL Gangstar

Wah.. nie 1st time aku tgk cite yang takde kisah cinta.. watak samsul nie wat aku sakit hati.. tp muke die xmcm gengster laaa... jambu adalah.. tp cara die cakap n watak die mmg sakit hati.. hehehhe.. lagi 1, watak Adi putra... lg laaa.. sampai aku tanya kat incik suami.. pebfet die gaduh je ke.. xsudah2 belasah org.. pantang dicabar n mata duitan nie.. hakhak...... watak Aeron aziz or Malek, name incik suami 2.. hahah...(harapan laa incik suami 2 mcm Aeron Aziz, xlangsung tp i tetap luv u laaa) lg laa COOL... walaupun taiko... pukui org, org yg cedera.. die berdarah sikit je.. yg lain mati dah.. tp ramai org berebut Malek nie.. Taiko laa katakan... hahha.. Kesimpulannya mmg best laa cite nie.. dgr cite KL gengster 2 plak nak kuar pasnie.. nak tgk lg laa.. heheheh... wpun takut, tp best.. JOM laa tgk... berbaloi2... hehehhe

13 June, 2011

Minggu MC

Minggu lepas aku MC 2 hari sebab aku tergolek kat depan umah mama.. bengkak jugak laa kaki aku nie.. bengkak sikit... Ingat nak EL je.. tp bos aku suh aku ambik MC... so kebetulan plak aku batok2 pas2 ngn mulut aku ade ulser yang tak baik2 lagi... seminggu gak laaa... datang adam yg mengomol aku, kne mulut aku.. aku pun memekak kesakitan.. hahahha... siankan aku... Incik hubby plak demam + sesema + batok + sakit dada + sakit tekak = 1 pakej... die pun nak MC... asalnya die nak ambik EL je.. dah alang2 ambik laa MC.. bia badan betol2 sihat laaa... bru laa semangat bekerja... hhahahah...

Apa leh wat.. minggu lepas minggu yg sgt laa xbestnya sbb sakitkan.. takpe laa menghapus segala dosa2 kecil aku nie.. wahahha... oke laaa... dpt MC 2hari.. syiok dok umah ngadap adam... wakakakak... mama pun MC 2 hari tanpa adam... hehehhe....

Semalam tak sempat nak update blog sbb mud cuti 2 masih ade kan... pas2 keje plak memangil2 sebabkan aku MC 2 hari kan.. belambak laa plak koje nie.. wakakak.. hari nie rilek sikit sebab bos outstation.. so xd laa aku xkeruan... tensi... tapi 2 laaa... ade jugak org yg curi tulang... hish, apa laa punya org mcm nie... takpe laa janji gaji dibayo...

Adam pun sesema + demam ri 2.. sebab terjangkit dr babah die.. then babah die plak yg sakit balik.. tp skrg adam dah oke laaa... dah sihat... n semakin lasak.. pening.. tahu meniru cakap org je.. 2 laa.. apa yg buat, die tiru balik.. xleh nak cakap sebarangan kat depan die.. mau die tiru balik kot.. hahha... tak pe laaa... skrg adam mula belajar bercakap.. asyik cakap 'apa' je byk kali.. naik tensi ummi nak jawab.. wakakaka... pape pun ummi n babah cayang adam sesangat... jadi anak yang baik yea, cayang... lebiu adam mikail....

06 June, 2011

Kejadian di Waktu Pagi

Bagun pagi yang sgt mengantuk sebab sume org dlm umah tak bape nak sihat.. sume batok2 dan demam.. tambahan pula aku mkn ubat batuk sebab sudah rase badan tak berapa nak sihat laaa.. so aku makan laa ubat.. punya susah nak bagun pagi tadi.. tp memikirkan tanggungjawab yang perlu dilaksanakan.. aku bagun jugak laaa... seperti biasa, aku akan wat air n makan biskut sesama ngn anak aku yang selalu bgn awal...

Rutin harian aku laksanakan seperti biasa.. cuma hari nie sgt laa lemau.. huhuhu.. dan bermulanya perjalanan aku ke tempat keje di KL seperti biasa.. Hubby ckp nak lalu highway sbb die pun ngntuk tp die cakap kat aku lepas dah masuk ke lorong jln kampung2.. aku xthu, tambah lg tgh mamai.. so aku wat budus je laaa... tetiba je hubby ckp nak lalu highway.. hubby 2 biasa laa menyalahkan aku.. then die ckp ngntuk laaa.. aku pun tersenguk2 atas moto 2.. niat dhati sampai opis mo tido laaaa..

Sesampai jek aku kat R&R Serdang 2.. aku tgk ramai moto berenti tepi.. tgk depan, dlm hati cakap 'hujan ke' . mata aku tgk pun mcm kelabu je... upe2nya ade xciden.. sepanjang hampir 1tahun aku nek moto ke tempat keje, xpena tgk kejadian mcm nie.. tp nie sgt kesian... Pemandu Moto berkuasa tinggi.. Hubby ckp moto R1.. yg pastinya moto besa.. mula aku nampak moto nya dulu... pas2 hubby perlahankan moto sebab nak tgk apa yang terjadi.. 100m depan moto besar 2 ade org yang tertungkup jatuh.. sgt kesian...org 2 xsedarkan diri.. aku tanya kat hubby, mati ke org 2... mungkin die pengsan kot... nasib baik laa takde kete dari belakang yang melanggar die.. dan nasib baik die jugak pakai safety dr pale ke kaki.. klu die tak pakai sume 2, tahu laa mcm mane keadaan org 2...

Pada firasat aku n hubby, mungkin ade kereta yang nak menukar lane tapi tak perasankan moto besar yang laju nie, so si moto besar tak dapat nak mengawal motonya lalu menghentam kereta 2.. tak tahu laa sama ada kete yang di langgar 2 kete yang menukar lane 2.. nasib baik ramai juga rakyat yg prihatin ngn kejadian nie berhenti dan memberi laluan pada mangsa yg dah tersadai kat lorong tengah... kete yang di langgar 2 pun berenti.. aku dok tgk org 2.. kesian ngn die.. hubby tgk semua... apa yg dilanggar... wah...

So kepada pemandu2 kereta yang xtahu mcm mane perasaan penunggang moto... so prihatin laaa... tgk kiri kanan sebelum mau menukar lane.. Hati2 di jalan raya.. Pandu Cermat Jiwa Selamat.. AMEEn...

05 June, 2011

2 Tahun Suda

2tahun lepas, aku bernikah dengan lelaki bernama Malek bin Mohd... Lelaki yang tidak ku sangka akan menjadi suami aku akhirnya... Perkenalan yang tii dak di sengajakan... Pejalanan merisik, bertunang, nikah dan berkahwin yang sangat pantas...

Asalnya aku nie xberapa nak suke ngn suami aku nie.. sebab musababnya ade laa yang menyebabkan aku xberapa nak suke ngn die nie.. wakakak... tapi mungkin namanya jodoh, ngn alasan aku malas nak kawan2, so die decide nak kawen ngan aku... wah... entah nape ek... leh katakan aku ngn suami hanya bercinta 1 tahun je laaa.. dlm 1 tahun itu laa proces2 seperti merisik dan bertunang berlaku...

1bulan aku knal ngn in suami masa praktikal di MAB, suami dah masuk merisik... 6bulan perkenalan, aku dan suami bertunang.. tue pun mama suh abeskan blaja... tak sampai 1 tahun perhubungan kami, akhirnya bernikah juga kami.. mungkin ini namanya jodoh.. bercinta lame2 pn, tak jadi pape.. baik lah bercinta selepas kawin...

2tahun sudah usia perkahwinan aku nie.. susah senang bersama... apa2 pun mengadu ngn suami.. mustahil dalam perhubungan takde pergaduhan yang dapat kami selesaikan.. cuma klu bergaduh 2 xsampai 1min dah baik balik.. mcm mane dok 1 umah tapi xbercakap plak.. klu aku xmulakan dulu mesti suami... so apa2 pun, selesaikan secepat yang mungkin... alhamdulillah... mudah2an aku dapat laa bertahan hubungan ini sehingga ke ujung nyawa kami bersama anak ter sayang, Muhammad Adam Mikail Bin Malek... Ummi Love Babah dan Adam... Miss Uols So Much....

01 June, 2011

Nur Kasih The Movie

Baru nak pegi tengok.. bia laa org kata aku nie ketingalan zaman.. dah nak buking online tak boleh.. so aku decide tgk bile dah nak abes tayangan laaa... so aku tengok jugak laaa.. heheheh... tak sabar nak tunggu sabtu nie... nak tengok cite yang exclusive di pawagam sahaja... nak tunggu astro first tak tahu laa kuar ke tak... tak pe laaa... janji sabtu nie dapat jugak aku tengok... wakakaka...

Al-kisahnya... mula2 aku buking tuk ri jumaat malam.. selalu aku akan pegi tengok muvie nie hari jumaat malam.. sebab esoknya cuti... so, aku pun buking laaa ri jumaat malam.. seperti yg korang tengok gamba 2... dengan konfiden, aku pun cakap laa dengan incik hubby 'dah buking Nur Kasih ri jumaat malam'. dengan delamba incik suami aku cakap 'kan cayang ade dinner, nape buking jumaat'. aku pun tepuk dahi... tak ingat beb... lupe bebeno... pas2 aku pun masuk laaa web GSC sekali lg... malangnya semalam aku xdapat nak buking.. aku dah kecewa da... sedih gile beb.. incik hubby nie.. kalau bab cite die kua.. pandai ajak g alamanda nak buking dulu... sangat laa sedih... last2, pagi tadi aku menerai laaa lagi.. tgk2 boleh... wakakaka.. dengan hati gumbira gtau incik suami aku... lantak laa nak kata apa pun... hakhak.. so, esok kite enjoy... wakakakakak..... JOM TGK NUR KASIH THE MUVIE

31 May, 2011

Sakit Peyot

Dah lame aku tak rase sakit perot mcm nie... bulan nie dah laa period dtg awal... pas2 sakit perot melampau2... mane x nyer... sampai kaki lenguh2 n pinggang pun sakit.. nak dok lelame pun xleh... udah mcm cacing kepanasan... kalau baring static pun dier lg meresah... semalam incik hubby tulun urutkan... sakit sgt pinggang nie.. mcm nak patah rasenya... waduh2... xterlarat rasenya....

Semalam, punyer nak ilangkan sakit perot minum air gas.. bia dier kuar cepat.. senang sikit... xd laa sakit pinggang melampau.. wahahahah.... sekarang nie pun rase mcm nak lari jek... xleh dok diam.. sakit perot mcm nak guling2... hakhak... HELP!!!!!....

30 May, 2011

Belum Ade Rezeki lg kot

Sambung entry semalam... aku rase belum ade rezeki lg adam tuk dpt adek lg.. hari nie darah banyak plak... so belum ade rezeki kami lagi.. usaha tangga kejayaan... hahahha... kalau ade rezeki memang nak menambah.. tp bile pk2 balik xsanggup nak menempuh semasa mengandung.. kne g klinik everymonth, kne ambik darah, kne minum air gula yang menambah xsanggupnya.... mengenangkan adam sudah 1thn lebih.. klu preggy skrg pun, nnt time dpt adek dier dah 2thn... heheheh.. mcm2 memikirkan sebenarnya tuk menampah anak nie.. huh, incik suami.. tolong laa pikior sekali... hahhaha...

Tak pe laa.. ade rezeki aku xtolak... bertambah anak,, bertambah laa rezekinya.. mudah2an kan... Syiok skrg tgk member2 sume tgh preggy.. teringat tym2 adam dlm peyot... huhuh... ade rezeki adam.. bertambah laaa keluarga.. mudah2an kan... doa2kan kebahagiaan dan kesejahteraan aku sekeluarga... ameenn....

Bercak Darah Ringan, Tanda2 Awal Kehamilan

"Kehamilan adalah momen yang sangat ditunggu pasangan yang mendambakan momongan. Akan tetapi, sering kali tanda-tandanya tak diketahui.

Beberapa ibu menilai bahwa tanda terjadinya kehamilan adalah tak kunjung haid. Padahal, ada berbagai tanda lain yang menunjukkan kehamilan, di antaranya tes kehamilan positif, mual dan muntah, perubahan pada payudara dan puting, atau sering buang air kecil.

Tanda lain yang sering membuat perempuan tak menyangka dirinya tengah hamil adalah munculnya vlek, atau bercak darah yang mirip menstruasi. Namun, biasanya muncul lebih sedikit. Disebut pula sebagai tanda Hartman.

Menurut dr Budi Maryanto, SpOG, dari RS Hermina Podomoro, Jakarta, vlek ini terjadi saat implantasi atau menempelnya embrio pada dinding rahim atau uterus. Terkadang Anda menganggap bercak darah ini sebagai darah haid. Padahal, implantation bleeding ini umumnya terjadi pada 8-10 hari setelah terjadi ovulasi atau sedikit lebih awal ketimbang datangnya waktu menstruasi. Jadi waktunya lebih pendek daripada haid normal. Ada kalanya muncul keputihan dari vagina karena pengaruh hormonal.

Selain itu, keluarnya bercak darah biasanya diikuti oleh kram perut. Kram perut pada kondisi terjadinya kehamilan akan terjadi secara teratur, dan kondisi kram perut ini akan terus berlanjut sampai kehamilan trimester kedua.

Memang, tak sedikit wanita yang masih belum dapat membedakan tanda kehamilan ini dengan tanda munculnya haid, karena memang hampir sama. Yang jelas, tidak haid adalah gejala yang dirasakan oleh seorang wanita yang menyadari kalau dirinya sedang hamil. Penting untuk dicatat tanggal hari pertama haid terakhir guna menentukan usia kehamilan serta memperkirakan tanggal kelahiran sang bayi nanti.

(Hilman Hilmansyah/Tabloid Nakita)"


Sejak 2 hari lepas.. aku nie nak kata period pun xtahu laaa.. sbb ade darah kuar.. tp sikit jek... dah 2 hari mcm nie.. pas2 mcm awal laa plak.. selalu period aku akan datang pada 5hb.. tp nie baru 30hb.. blum lg sampai... mcm mane.. so aku search2 kat tenet laaa.. nie laa aku jumpa.. cuma skrg nie aku xleh nak kompomkan sama ada aku nie preggy ke x.. sbb aku xleh nak wat preg test darah masih kuar.. tggu laa minggu depan.. kemungkinan aku mengandung dan kemungkinan jugak tak...

Dalam minggu lepas jugak laaa... aku ade rase pening2 lalat.. mcm nak pitam gitu... hahahah.. incik hubby terus ckp aku ngndung.. aku pun xthu laaa.. mudah2an laa.. doa2kan laa aku dpt bby.. wah klu benda nie iya.. heppi laa incik hubby aku nie... takpe laa.. semuanya rezeki dari tuhan.. hari nie plak dpt increament gaji.. mungkin kah itu petanda baik...

Tuk pengesahan, aku akan tunggu minggu depan.. riso gak laa.. sbb aku skrg naik moto, mane tahu pregnent... riso plak aku nie.. mudah2an tuhan permudahkan segalanya tuk aku sekeluarga... ameen...

26 May, 2011

Saman...

Aku lupe nak ambik gambo saman 2.. tp xpe laaa.. nak bercerita jek nie... nak dijadikan cerita laaa... aku nak kata bengang xd laa bengang sgt.. bengang sbb wat keje lembab... semalam, otw nak balik umah mama nak jumpa adam.. so incik suami aku nie xnampak sgt trapik light 2 ijao ke merah.. janji xd langgar kete udah le... tp kitorang nie xperasan.. then sampai kat kosmoplek 2, dua ekor polis nie tahan kitorang (sowey laa panggil ekor bkn org sbb xsuke polis suke ambik kesempatan nie). Pas2 dier just tanya:

1ekor polis: Keje apa?
Incik suami: Keje gomen
1ekor polis: Kat mane?
Incik suami: Kolumpo

Pas2 polis2 nie diam.. terus mintak lesen, IC ngn roadtex moto.. incik suami aku nie bg laa.. tanpa turun moto.. pas2 polis bangang nie bwk laa kebelakang... pas2 tunggu punya tunggu.. dekat 15min dok tulis saman.. siap kuar kelender.. pekejadahnya... pas2 dok gelak2.. pekehalnya.. leh xwat keje 2 cepat sikit..ingat org nie byk masa sgt ker? 2 laaa.. kang aku ckp org keje gomen nie mmg lembab wat keje, marah lak org keje gomen nnt... termasuk laa incik suami... aku selalu jek kutuk incik suami aku, dier redha jek... pas2 dpt saman 2 aku terus suh incik suami aku blah..

Incik Suami aku kata laaa... sbnrnya 2ekor polis nie laa dok menahan dak2 kat sekolah area umah mama 2... Sekor Kapir laknat n sekor lg bru kawen tgk inai dijari masih merah... name dier aku xingat laa plak... pas2 incik suami aku ckp laaa.. sbnrnya dier nak kite kasi duit tp kite wat batu dok atas moto... tak turun pun dr moto.. dier suh incik suami aku sign kat surat saman 2 pas2 dier leh bwk surat saman 2 tuk koyak pun kat moto dier tak kebangang namanya 2.. melambat2 kan keje.. MMG laaa...

Entah laa.. makin rase meluat n menyampah plak ngn polis2 bangang yg tahu nak minx duit org nie.. kalau salah kuar jek surat saman.. xpayah laa nak wat muke tuk minx duit ek.. wat keje 2 bia ikhlas.. bru laa xd org nak menyumpah kat polis2 dalam malaysia nie... sbb sikap dan etika polis nie sume rakyat dah tahu... Makan rasuah byk... Sowey laa tuk 2 ekor polis semalam.. kami nie bukan pemberi rasuah.. Wat keje ekelok n lebh efisen... so xd laa org pandang randah ngn Polis yang betol2 bekerja untuk negara... Tolong Jadi pekerja yang Amanah dah Berdedikasi... Jaga Etika awak 2... Awak 2 org kerajaan.. jgn asyik nak makan duit org jek...

25 May, 2011

Tako Tao

Aku tak pena try benda nie cos aku tgk kedai dier mcm 'very2 non halal' hahhaha.. sebenarnya halal.. tak tahu laa kot2 pasnie isu tak halal plak tako tao nie.. skrg nie pun meatball kat ikea pun tutup sebab ade unsur2 BABI.. sib laa aku xpna makan... xthu kat mane.. yg aku tahu puff ikea jek... hahaha... tp bak kata incik usben laaa... klu kite ragu2 baik kite xpayah makan.. haram jadinya... hahahha... sejak2 keje ngn kompani cine nie.. aku nie byk jek mkn kat kedai mahal2 nie... tp aku tahu dier halal... klu non halal aku xnak laa mkn.. 2 pun Bos ajak mkn kt kedai vegi tp xd halal.. sume org xmo laaa... hehehhehe... Sowey Bos.. Pizza can laaa... hehehhe...

Hah, berbalik pada tako tao nie... benda nie ade jual kat JJ je.. tp kawan aku ckp JJ Seremban 2 xd laaa.. aku makan nie kat JJ setiawangsa.. hahaha.. xd keje aku kesane kan.. saje... anta atok aku then xthu kemane.. so aku nak tgk AF bebeno... so incik usben bawak laa pegi sane.. 2 yang dapat makan Tako tao nie... Nie pun selepas adek sedara aku yang mengrekemen benda nie.. tp aku nie jarang laa nak ke JJ.. klu pegi pun aku lupe nak makan benda nie.. hahaha... syiok jugak... aku makan jenis udang dan chiken cheese.. sedap.. incik usben xsuke.. aku suke.. sedap... klu korang nak try gi laa JJ... kawan aku ckp belakang kotak 2 ade tulis JJ mane yg ade Tako tao nie... aku pun xcek laa plak.. xpe lain kali aku tgk k... Try laaa....

24 May, 2011

Adam kne makan Vitamin

Semalam aku ambik halfday.. sbb adam ade appointment checkup dier kat klinik kesihatan salak... letih jugak aku melayan adam nie.. tensen lak dijadinya... pe leh watkan.. dah dpt kaki.. abes laa semua org dier usik.. pas2 rebut barang... adam ni klu berebut barang mesti dier dpt.. klu die tak dapat dier akan nangis.. sabo jek laa kan... anak ummi yg nakal dan degil...

Semalam cek, nurse 2 tgk adam nyer berat 9kg tinggi 77cm... tinggi anak ummi nie.. tp graph tue tak bape nak naik laaa... mcm dh nak sampai line kuning... takut aku nie.. nnt kne pegi bahagian nutrisi laa plak... riso plak aku diwatnya... akhirnya nurse tu bagi adam vitamin tuk 1 bulan.. pasnie adam kne mkn vitamin.. nak bagi scottemulsion laa nanti.. lepas abes vitamin dr klinik kesihatan nie.. tuk menambah selera adam... riso plak aku diwatnya.. xpe laaa.. jnji adam sihat sentiasa..

Skrang nie adam kuat main.. asyik nak main jek dier... pas2 bukan berjalan.. berlari... laju sungguh laa die lari.. nek penat aku.. xpe laaa.. mane tahu leh kurus.. kurus ker? adus.. bile nak slim mcm dulu ek... heheheh.. xpe laaa.. tgk laaa peningkatan berat adam lg 2 bulan.. tggu laa aku update... riso gak dwatnya.. nak kne suh adam makan je nie.. hua... rase mcm berat je dah bdn adam nie.. tp rupenya xsampau 10kg... tp tetap xlarat jugak laaa...

To Adam..Jgn nakal2.. makan byk2.. degar ckp.. semoga sentiasa sihat yea... ummi n babah lebiu...

22 May, 2011

Akademi Fantasia 9

Hujung minggu ri 2 masa aku anta atok aku balik kolumpo 2.. saje laa menyinggah tgk AF nie.. saje2.. setelah Nera kuar.. Sukenya aku... Tunggu saat2 dier kuar.. last2 kuar jugak.. xsuke laa dier... sbb dier cantik jek org undi.. klu dier xcantik, xd laa org undi.. akhirnya kuar jugak dier minggu lepas... yang tgl sekarang yg best2 je... Dah lame dah aku ajak incik hubby dtg nak tgk AF.. tapi kami tak ke kolumpo... so hari semlm tak tahu nak keane.. asyik pegi JJ wangsa maju jek.. So, incik hubby bersuara.. jom pegi tgk AF.. dah.. aku ngn hati gumbira... syiok sgt.. tak pna pegi rumah kaca 2.. ast2 dpt jugak laa tgk rumah kaca 2... wakakka.. mengedik laa aku kat sane... incik suami melayan jek... wakakakak... dpt gak laa aku tgk... masa aku dtg 2.. baru sudah sesi penilaian selepas konsert.. pas2 Dayang Norfaizah ngn Harvey Malaiholo dtg... so, aku tgk jap pas2 mama dah kelaparan... sempat gak laa aku tgk aznil wat diari.. sgt daring laa dier 2 tapi comel... sgt comel.. muke xd kedut2 pun... aku ngn incik hubby ternganga tgk Paknil... So korang tgl laa gambo.. ade lagi dalam fesbuk klu nak tgk byk sikit... heheheh.. JOM TGK....

Selepas tgk dorang nak pegi makan.. aku n famili pun sudah mau pulang... abah keje... sempat posing jap kat sini..

Adam nak mamam tp nak main...

Abah ngn mama yg kelaparan.. tgk dorang makan.. aku makan tako tao... sedap gak...

Ha.. nie dier Paknil tgh wat diari AF.. heheh..

Nie masa dorang nak kuar makan... pas2 ade budak sebelah aku dok panggil 'Paklang', terkejut aku.. rupanya.. dier anak buah Hazama...

Nie ade kakak sebelah aku nie pgl dak2 AF nie suh dorang berdiri nak ambik gamba.. pas2 heppi gile aku.. sbb dpt tgk... wakakakak... mcm budak2 laa aku nie...

Aku tgk dalam TB dorang nie mcm biasa jek.. tp sbnrnya dorang nie encem2 dan lawo2 2... Fina 2 sgt laa comel.. klu xcaya pegi laa tgk kat JJ Setiawangsa.. wah... promote nampak... Afundi Fina dan Hazama... The End

17 May, 2011

Kemalasan...

Setelah 4hari becuti.. berpoya2 ngn famili incik hubby yg dtg ke nilai... seronok + penat... hari rabu masuk keje sgt laa malas.. hari nie bru dah nak set up pale tuk wat keje esok dah last day tuk minggu nie... so malas laa tuk keje ri nie.. wakakak...

Sepanjang 4hari 2 aku bwk keluarga mentua jenjalan.. tp xd kemana pun.. just g nilai3, pas2 g ikea pas2 g i-city... makan.. aku masak kat umah laaa.. pas2 biras aku 2 ade plak request nak mkn kat sup meletop.. bwk laa dier makan sane.. nanti kempunan plak kan.. so mkn je laa.. seronok tgk adam... ade org ramai kat rumah, ummi dier pun xheran... bile nak susu.. bru laa meleseh2 kat ummi.. huh... seronok adam xd org marah.. wat apa dier suke.. wakakak..

Takde benda menarik pn.. gamba nak upload pun, camera tgl kat umah.. hehehhe.. nnt aku upload yea... takde yang menarik melainkan melayan karenah anak aku yg semakin kuat memerintah n semakin nakal.. ngan babah dier jek takut... dengan ummi, wan, mak tok, tokwan, makngah n pakngah.. sumenya dier wat bolayan.. yg dier tahu nak main n belasah org... tgn2 aku nie abes dier gigit.. sampai bengkak biru tgn aku nie... bkn gigit sikit.. gigit sepenuh ati dier.. waduh2 anak aku nie semakin nakal... paling babah dier menyampah dgr bile dok merengek mintak benda... aku pun nyampah bile dgrnya... hahhaha

Adam skrg semakin kuat berlari... penat wo nak kejar dier... pegi dataran nilai bwk dier main dier berlari saje... penat... klu pegi soping mall pun, klu ikot dier berjalan... semua tempat dier nak singgah... fening ummi.. last2 dukung jek laaa.. dukung pun dah 10kg kot.. wakakakak... klu bercakap jgn dikata laaa.. klu nampak benda dier nak 2.. sume nak... last2 wat xthu jek laa aku nie... hahahahah... klu di layan kopak laa poket nie.. hahahah.. janji aku ngn incik hubby happy ngn peel adam.. hahaha... peel dier laa wat rumah jadi ruih... wan aka mama aku pun xd laa sunyi kat umah bile ade dak byk songeh nie.. hehhehe.. babah n ummi loves u, adam.. semoga jadi anak yg soleh dan mendengar kata babah dan ummi.... AMEEN...

02 May, 2011

Rumah Kene Rompak

Huh.. Hari yang sangat sedih... tapi apa leh wat.. sudah xd rezeki kami.. kami redha jek laaa... Jumaat yang lalu adalah besday aku... mcm biasa.. kengkawan opis celebrate sesama kat secret recepi.. wahahhaha.. manyak sedap... terlampau suke sgt kot... sampai terlupa... malam 2.. Famili aku nak celebrate sesama.. mama beli kek.. then.. adek ckp suh tggu abah sbb abah keje balik petang.. aku kata, oke laa.. aku balik pas adek abes tusyen.. dalam kul 10 2, aku gerak laa pegi umah mama... en suami kata tido umah mama laa sbb dah mlm.. aku on jek.. biasa laaa...

Then pagi 2 aku bgn dgn rase mamai.. tp xthu laa apa yang berlaku.. ngn semua org tak bgn lagi.. yang bgn anak aku dan aku jek... pas2 Atok bgn n pangil2 adam.. aku rileks lg.. then incik hubby bgn terus pegi toilet... tetiba ade pangilan dari jiran aka ketua kampung... aku jawab laa.. sbb tgk num xdikenali.. then dier nak cakap ngn incik hubby.. aku ckp incik hubby mandi.. aku tanya kenape.. dier tanya kat mane.. aku ckp kat umah mak.. dier ckp umah kne pecah masuk.. aku ngn berseluar pendek.. terus pgl incik hubby.. then trs balik umah.. sampai jek kami dirumah.. aku tak turun kete sbb xsanggup.. sb pk mcm2 dalam pale otak.. sume barang aku dah abis perompak 2 ambik... incik hubby ajak aku masuk tgk umah.. then... barang yang hilang:

1) External hardisk aku.. (bodoh laa org yang curi 2.. dah xd benda lagi dier nak curi kot...)
2) Jam2 hantaran kami.. (Jenama: Guess, Esprit dan Roxy.. Semua ori k.. 4buah jam dier curi.. sgt sedih...)
3) 2 Bentuk cincin.. (1 cincin merisik... 1 lagi cincin adiah pemberian incik suami.. Lagi laa sedih...)
4) semua Kerongsang burok2 aku n kerongsang mutiara made dr sabah sume dier angkut.. yang aku xpaham jarim peniti pun dier angkut.. ( kak ngah bagi kerongsang pun abes dier ambik)

Anggaran semua kerugian dekat rm3K.. semua barang2 2 ade sentimental value.. aku sgt sedih... tp redha.. mungkin semua yang terjadi ade hikmahnya... Cuma skrg agak fobia laa. takut tuk tgl sorang.. rumah aku abes kne mangga... udah mcm penjara.. biala.. safety 1st... aku redha... Sesungguh nya Allah menguji umatnya supaya menjadi org yang lebih tabah.. Aku bersyukur dengan rahmat Mu...

p/s: Allah dah mengatur... nasib baik aku sekeluarga tiada dirumah.. klu tak tahu apa laa yang aku jadi kepada kami... Semoga MALAUN yang suke merompak nie terima balasannya.. Bukan Umah kami jek.. umah jiran kami pun dimasukinya.. 5buah umah.. 2buah rumah dapat masuk.. 3 buah rumah cubaan sbb takdapat masuk